Maciej Zaremba – kränkt av de kränkta

21 februari 2008 at 18:03 2 kommentarer

Zaremba är återigen förtvivlad över att människor inte bara kan bli sin egen lyckas smeder i den liberala drömvärld som vi lever i. Vi har ju förutsättningarna: rösträtt, allmän pension (nåja) och dessutom kommer det vatten ur kranen varje gång vi vrider på den. Tänk, vilken drömvärld! Och i en drömvärld finns ingen anledning att känna sig kränkt.

Liberalernas favoritfloskel är att ”vi ska mötas i en öppen debatt”, som om alla åsikter från början var lika mycket värda, hade lika stor chans att bli trodda och som om den bästa åsikten kommer att vinna bara genom sin intellektuella lyskraft. I Zarembas artiklar är det domstolen den öppna debatt ska hållas, som ska avgöra om någon blivit kränkt, och han ryser över yttranden som att det är den som känner sig kränkt som har tolkningsföreträde. Det Zaremba inte förstår är att det är skillnad på att bli kränkt om man befinner sig i en underordnad position än att kalla sig kränkt som till exempel antifeministen Per Ström, att det finns strukturer som gör att det är värre att bli kallad ”lilla vän” av sin föreläsare som kvinna än som man. Att århundraden av förtryck sitter i väggarna, i tonlägen, i rörelser, i jämförelser, i blickar. Man kan inte uppväga en sådan historia genom att säga: ”seså, presentera era bevis nu så ska jag, den oberoende domaren som lever i en konfliktfri värld, se vem som är kränkt”. Zaremba tar upp Maja Lundgrens bok ”Myggor och tigrar” som ett exempel på den lättkränkta generationen, och det är ett utmärkt exempel på hur blind han är för strukturer. Lundgren gör upp med patriarkatet, med alla de där små och stora problemen – kränkningarna – som tillsammans skapar det outhärdliga. Stina Pettersson formulerar det snyggt i sin recension av boken i Flamman: ”Redan titeln berättar för oss att det inte är individerna som betyder något utan strukturen. Lundgren påpekar det gång på gång. Det är när de kommer i svärm som man blir tokig. Ett myggbett är en bagatell. De enskilda männens synder allt som oftast likaså.”

Zaremba, vi kan inte ställa patriarkatet, homofobin eller liberalismen inför domstol och få den rättvist dömd. Men vi kan lyssna på de som drabbas och försöka förstå strukturerna det handlar om. Men en sak håller jag med dig om: låt oss inte vika oss för kränkningen, utan göra vreden och ilskan till drivkrafterna.

Intressant? Klicka så får fler läsa!

Annonser

Entry filed under: Övrigt.

Trevlig helgkurs i Älvsjö! Släpp in arbetarklassen!

2 kommentarer Add your own

 • 1. Lennart Regebro  |  28 februari 2008 kl. 08:58

  ”Liberalernas favoritfloskel är att ”vi ska mötas i en öppen debatt”, som om alla åsikter från början var lika mycket värda, hade lika stor chans att bli trodda och som om den bästa åsikten kommer att vinna bara genom sin intellektuella lyskraft”

  Oj hoppsan. Så vissa åsikter är mer värda en andra? Och folk är så dumma så att dom inte kan avgöra vilken åsikt som är bäst?

  OK, vad skall man ha då, istället för debatt? Slagsmål?

 • 2. Anders  |  28 februari 2008 kl. 17:01

  Lennart – huvudet på spiken!
  Men rätt läskigt att folk resonerar på detta vis – att de verkar se det faktum att de inte klarar av/önskar en debatt som en moralisk dygd!
  Googla gärna ordet demokrati och reclaim your brain Carolina!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Sidan har flyttat

Sidan har flyttat till en ny adress. Den här sidan ligger kvar endast i arkivsyfte och kommer inte att uppdateras. Peka om alla bokmärken och länkar till:

www.vansterstudenterna.se

- VSF 2010-01-13

Studentvänsterns tidning

Bli medlem – VSF nära dig

Vill du bli medlem eller veta mer? Klicka här!

VSF:s sommarkurs

Varje sommar anordnar VSF en kurs i samarbete med Kvarnby folkhögskola för sveriges unga vänster.
Vill du läsa kursen nästa år?
Läs mer här!

Radikala uppsatser

Vi publicerar radikala uppsatser på vår hemsida. Vill du läsa en uppsats eller publicera en som du skrivit? Klicka här!

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 3 andra följare


%d bloggare gillar detta: