LO – när blir höjt studiemedel ett fackligt krav?

29 februari 2008 at 00:25 1 kommentar

LO har släppt en ny rapport, Etableringen på arbetsmarknaden (ladda ner här), där man undersöker ungdomars utsatthet på dagens arbetsmarknad utifrån kön, klass och etnicitet men också i relation till utbildning. Bland annat punkterar rapporten den borgerliga myten om överutbildning. Att svenska ungdomar skulle utbilda sig i onödan och att vi därmed måste skära i antalet högskoleplatser. Begreppet överutbildning indikerar att utbildning i sig är ett problem, istället för en mänsklig rättighet som ska utveckla individen, gynna kritiskt tänkande och öka medborgarens förståelse för sin omvärld. Det passar väl in i borgerlighetens önskan att bilda ett a- respektive b-lag både inom arbetsmarknad och akademi. Men min klassposition skapar en annan problemformulering.

Problemet med så kallad överutbildning är snarare att kunskaper inte tillvaratas och att det framförallt är redan utsatta grupper i samhället, så som kvinnor och invandrare, som inte får anställning eller lön efter sin utbildning. Detta löses garanterat inte med de arbetsmarknadsåtgärder som lägger ansvar på individen istället för samhället. Det löses inte heller med att integrera näringslivet i akademin, så att branscher och/eller företag styr utbildningen och forskningen, åtminstone inte om man vill fortsätta tala om fri forskning med äran i behåll. Det löses definitivt inte genom att minska antalet utbildningsplatser och därmed ytterligare göda klassklyftor i samhället, vilket enbart slår mot de grupper som redan är arbetslösa och underbetalda. Rapportens författare talar hellre om felutbildning, vilket kan lösas genom att arbeta mot strukturell diskriminering, för ett stort antal utbildningsplatser. Jag är beredd att hålla med.

Det verkligt intressanta här är påvisandet av hur relevanta studiemedlen är för den sociala rörligheten och följaktligen inkomstutjämningen. Enligt rapporten har värdet av studiemedlet i relation till en industriarbetarlön sjunkit från 74 procent 1990 till 52 procent 2007. Författarna drar helt riktigt slutsatsen att dagens studenter måste lita till ekonomiskt stöd från föräldrar eller arbeta extra. Detta i sin tur innebär att dagens studiemedel fungerar segregerande snarare än rekryterande. Alla har inte föräldrar som kan fortsätta försörja sina vuxna barn. Att se samband mellan studier och arbetsmarknad är nödvändigt. Slutsatsen i rapporten är bland annat att vi behöver ett stärkt studiemedel och ett stort antal utbildningsplatser. Stick i stäv med regeringens politik, alltså.

Men resonemanget måste också tas ett steg längre. Studiemedlen påverkar löner och villkor på arbetsmarknaden på ett ytterligare plan, ett mer direkt sådant. Som också påpekas i rapporten är det ett stort antal, hela 42 % av Sveriges heltidsstudenter, som lönearbetar 1 timme i veckan. En stor del av den svenska arbetsmarknadens unga visstidsanställda är studenter. Av ekonomiska skäl. Att visstidsanställningars låga löner och ovärdiga villkor hotar hela arbetarklassens löner och villkor är inget nytt, men det måste poängteras om och om igen att en del av dessa osäkert anställda är studenter. Det låga studiemedlet fungerar inte bara segregerande gentemot den arbetarklass som vill studera, den fungerar löne- och villkorsdumpande för hela arbetarklassen.

Fackföreningsrörelsen är och har varit en central part i den svenska arbetarrörelsens historia. Idag är fackets roll viktigare än på länge, och fackets viktigaste uppgifter är idag att värna kollektivavtalen samt öka och underhålla sin närvaro på arbetsplatserna. Men facket kan också bara göra det facket kan göra. Både Carolina Lindkvist och Josefin Brink har påpekat det tidigare. Höjt studiemedel borde vara ett fackligt krav.

Tycket du det här var intressant? Klicka så får fler läsa!

Andra bloggar om , , ,

Annonser

Entry filed under: Arbetsmarknad, Facket, Utbildningspolitik. Tags: , .

Det är därför vi behöver en stark offenlig sektor Ytterligare ett litet steg mot undergången

1 kommentar Add your own

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Sidan har flyttat

Sidan har flyttat till en ny adress. Den här sidan ligger kvar endast i arkivsyfte och kommer inte att uppdateras. Peka om alla bokmärken och länkar till:

www.vansterstudenterna.se

- VSF 2010-01-13

Studentvänsterns tidning

Bli medlem – VSF nära dig

Vill du bli medlem eller veta mer? Klicka här!

VSF:s sommarkurs

Varje sommar anordnar VSF en kurs i samarbete med Kvarnby folkhögskola för sveriges unga vänster.
Vill du läsa kursen nästa år?
Läs mer här!

Radikala uppsatser

Vi publicerar radikala uppsatser på vår hemsida. Vill du läsa en uppsats eller publicera en som du skrivit? Klicka här!

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 3 andra följare


%d bloggare gillar detta: