Om att ockupera nya rum

14 mars 2008 at 18:08 Lämna en kommentar

I veckans Flamman recenserar jag antologin Äga rum, sammanställd av Moa Elf-Karlén och Johanna Palmström:

Efter hetsjakten på Roks och Fi, utropades mer eller mindre den svenska feminismens död. Moa Elf-Karlén och Johanna Palmström har samlat texter från feministiska aktivister, för att ta tempen på den svenska feminismen. Och visat att den lever i allra högsta grad. På fritidsgårdar, i fackklubbar och i replokaler. Genom jourverksamhet, aktioner och feministiskt självförsvar. Överallt där könsmaktsordningen genomsyrar vår vardag byggs också rum för motstånd.

Även de feministiska arenornas normer och strukturer belyses. Alex Grönkvist beskriver det historiskt konkreta men märkliga osynliggörandet, och stundtals explicita uteslutandet, av transpersoner i feministiska sammanhang. Frida Darj lyfter fram lesbiska frågor som ofta marginaliseras, som samhällets obefintliga åtgärder vid våld i samkönade relationer. Lawen Mohtadi skriver om den feministiska rörelsens färgblindhet. Viktor Bernhardz berättar om Claes Borgström-syndromet. Att feministiska män hyllas medan kvinnor betraktas som jobbiga hysterikor.

I takt med att jag läser väcks en del frågor. Klassiska feministiska frågor som inte har några snabba svar. Riskerar inte feminismerna att urvattnas om de försöker omfatta alla? Om det finns krav och strategier; hur mobiliserar vi? När ska vi på allvar börja problematisera männen? Glädjande nog så diskuterar författarna tillbaka och presenterar konkreta krav. Granska din egen position. Har du kuk, sätt ner foten mot andra män. Organisera dig.

Äga rum är en genomskärning av den svenska feminismen idag, och samtidigt en aktivisthandbok. I antologins avslutande text berättar Moa Elf-Karlén och Johanna Palmström att de inledde arbetet med Äga rum i jakt på nya visioner. Men visionerna fanns redan när de tittade sig omkring. Efter att ha läst och därmed diskuterat med antologins författare har mina frågor fått, om inte svar, så åtminstone en hel del råd på vägen.

Elf-Karlén och Palmströms ord utgör en stärkande avrundning: ”Det är viktigt att ha sitt eget rum. Men det är också viktigt att slå upp dörren mot andra rum. Vad som behövs är korsdrag.” Det tror jag är pudelns kärna. Vi behöver inte fylla gamla rum med verksamhet, de är redan fyllda. Vi behöver ockupera nya. Och lämna dörrarna öppna mot gatan.

Flamman ökade mest av alla vänstertidningar förra året när det gäller prenumeranter. Om du inte redan prenumererar är det dags att börja nu.

Intressant? Tryck och sprid!

Andras åsikter om , ,

Annonser

Entry filed under: Feminism. Tags: , , , .

8 mars-tal Arbetare i alla länder, förena er?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Sidan har flyttat

Sidan har flyttat till en ny adress. Den här sidan ligger kvar endast i arkivsyfte och kommer inte att uppdateras. Peka om alla bokmärken och länkar till:

www.vansterstudenterna.se

- VSF 2010-01-13

Studentvänsterns tidning

Bli medlem – VSF nära dig

Vill du bli medlem eller veta mer? Klicka här!

VSF:s sommarkurs

Varje sommar anordnar VSF en kurs i samarbete med Kvarnby folkhögskola för sveriges unga vänster.
Vill du läsa kursen nästa år?
Läs mer här!

Radikala uppsatser

Vi publicerar radikala uppsatser på vår hemsida. Vill du läsa en uppsats eller publicera en som du skrivit? Klicka här!

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 3 andra följare


%d bloggare gillar detta: