Minnen av ung vänster

20 mars 2008 at 21:51 1 kommentar

Imorgon ska jag besöka Ung vänsters kongress. Det ska bli kul. Det är en mäktig grej, jag får nästan gåshud när jag tänker på att Ung vänster (och dess föregångare) funnits i 105 år och nu håller sin 44:e kongress. I 105 år har man samlat ungdomar som tror på och kämpar för ett annat samhälle för att diskutera teori och praktik, världsläget och dagsaktuella frågor, som har bråkat, skrattat, svurit och kämpat tillsammans. Men det som är så vackert med en sån tillställning är också den entusiasm med vilken medlemmar sliter med allt det praktiska utan att få mer än kanske gratis kaffe och ett kollektivt tack.

Ung vänster är mitt politiska uppvaknande och skolning som jag inte vet vad jag hade gjort utan. Ung vänster gjorde mig till socialist. Men det finns också något annat, de gemensamma erfarenheterna som svetsar samman, som skapar oss till ett vi handlar inte bara om kampen på barrikaderna, det handlar också om att gemensamt offra nattsömnen för långdragna kongressdiskussioner, att sova på samma gymnastiksalsgolv, att åka buss genom halva Sverige för att träffa kamrater från andra delar av landet. Dom som känner mig har hört mig prata om det förr: jag älskar boken ”Maj. En kärlek” av Jan Myrdal. Säga vad man vill om Jan Myrdal, men den boken ger mig en så stark känsla av att kämpa tillsammans, att vara, leva, äta, sova och andas kampen. Inte som ett uppoffrande martyrskap, utan för att det är så självklart det enda rätta. Jag får samma känsla av Salka Sandéns ”Deltagänget”. Och förstås i arbetets och kampens dikter.

Jag tror verkligen att det är viktigt med många politiska rörelser, organiserade på olika sätt, bestående av olika människor och som arbetar med olika frågor. Vilka organisationer som blir viktigast i radikala och omvälvande lägen kan vi aldrig veta på förhand. Det viktigaste är att välja kampen, inte organisationen. Det hindrar dock inte att kampen blir så mycket lättare att leva i en organisation. Inte heller att mitt hjärta nog alltid kommer att klappa lite extra för Ung vänster, mer för alla nätter på gympasalsgolv än för de specifika skrivningarna i diverse dokument.

Annonser

Entry filed under: Övrigt.

Om Bang i Flamman En ”konst” att söka jobb?

1 kommentar Add your own

  • 1. Socialism - för min hälsas skull « Dom ljuger  |  21 mars 2008 kl. 02:22

    […] är Forever United som är två bloggare, de har redan hunnit sig på två inlägg! Läs båda.  Carolina Lindqvist hos VSF skriver om sin tid i VSF med vad jag hoppas är illa dold kritik av de nya förslagen om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Sidan har flyttat

Sidan har flyttat till en ny adress. Den här sidan ligger kvar endast i arkivsyfte och kommer inte att uppdateras. Peka om alla bokmärken och länkar till:

www.vansterstudenterna.se

- VSF 2010-01-13

Studentvänsterns tidning

Bli medlem – VSF nära dig

Vill du bli medlem eller veta mer? Klicka här!

VSF:s sommarkurs

Varje sommar anordnar VSF en kurs i samarbete med Kvarnby folkhögskola för sveriges unga vänster.
Vill du läsa kursen nästa år?
Läs mer här!

Radikala uppsatser

Vi publicerar radikala uppsatser på vår hemsida. Vill du läsa en uppsats eller publicera en som du skrivit? Klicka här!

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 3 andra följare


%d bloggare gillar detta: