Helvetes jävla skitpatriarkat. OBS! Varning för fyrkantighet

18 maj 2008 at 16:13 1 kommentar

På en åttonde mars-demonstration, jag tror det var i Lund förra året, hade några kvinnor med sig en banderoll där det stod ”Helvetes jävla skitpatriarkat”. Det var något väldigt befriande med den, det är ju precis så det är: helvetes jävla skitpatriarkat. Termen patriarkat anses inom genusvetenskapen numera vara alldeles för fyrkantig (fyrkantig är ju som bekant det bästa skällsordet mot alla som hävdar att det finns något som är sant och/eller att det finns överordnande och underordnade grupper, oavsett inbördes skillnader) och nästan lite vulgär. Det har självklart sina akademiska poänger, och även politiska, patriarkatet eller vad man nu vill kalla det ser inte likadant ut överallt och i alla tider och så vidare.

Men ibland måste man bara vara så helvetes jävla fyrkantig att man kan få sätta ord på att kvinnor alltid varit objekt, bihang, varor, statussymboler, troféer, medan männen varit människor, normala, aktiva, subjekt som ser sig omkring i världen, lägger armarna i kors över bröstet, skrevar med benen och säger ”det här är min värld, jag bestämmer här, jag är normen här och idag väljer jag henne att pryda sin plats vid min sida.” Och det fantastiska är att de inte ens behöver motivera det. Att vara norm är att vara självklar i världen. Att inte vara norm innebär att fråga om lov, anpassa sig, böja sig tills man knäcks och söka sig fristäder.

Ibland undrar jag om inte det är den manliga feminismen som berövat oss fristäderna. Istället för kvinnoförbund organiserar vänsterns män och kvinnor sig sida vid sida, och männen vet allt om feminism. De är feminister. Och eftersom män är självklara i världen, så behöver de inte motivera det. De är feminister, och därmed är allting bra. Och så tycks ändå vänsterns organisationer lida av ett stort överskott av manliga medlemmar. Och ibland en förbannat illa dold machoattityd. Män som skrålar i demonstrationståg så att kvinnorösterna inte hörs, män som skryter om erövringar och tuffa slagsmål, män som går ut med sina manliga och kvinnliga kamrater på ett vänsterställe och skrålar så att ingen annan kan prata, synas eller delta. När jag påpekade att deras sång var mer som skrik och inte så vacker, blev grabben så stött att han var tvungen att påpeka att han också var fotbollssupporter. Well.

En fristad är att läsa smarta feminister, som till exempel Syrran och Hanna Lövqvist. Eller varför inte läsa ”Drömfakulteten” av Sara Stridsberg eller ”Män kan inte våldtas” av Märta Tikkanen. En annan fristad är att bli full och säga: ”kom syster, vi går ut härifrån och kissar bakom en buske istället”.

Annonser

Entry filed under: Övrigt.

Vote or die! Länge leve det särpräglade partiet!

1 kommentar Add your own

  • 1. Förvirrande feminism « Dom ljuger  |  19 maj 2008 kl. 15:36

    […] det blir högst förvirrat i ett parti (kanske taget ur sitt sammanhang, läs hela inlägget här först): “Ibland undrar jag om inte det är den manliga feminismen som berövat oss […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Sidan har flyttat

Sidan har flyttat till en ny adress. Den här sidan ligger kvar endast i arkivsyfte och kommer inte att uppdateras. Peka om alla bokmärken och länkar till:

www.vansterstudenterna.se

- VSF 2010-01-13

Studentvänsterns tidning

Bli medlem – VSF nära dig

Vill du bli medlem eller veta mer? Klicka här!

VSF:s sommarkurs

Varje sommar anordnar VSF en kurs i samarbete med Kvarnby folkhögskola för sveriges unga vänster.
Vill du läsa kursen nästa år?
Läs mer här!

Radikala uppsatser

Vi publicerar radikala uppsatser på vår hemsida. Vill du läsa en uppsats eller publicera en som du skrivit? Klicka här!

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 3 andra följare


%d bloggare gillar detta: