”Med styrka och spänst – i klasskampens tjänst”

7 juni 2008 at 13:47 Lämna en kommentar

Så hälsade allas vår Åsa Linderborg till vänsterpartiets kongress, eftersom hon blivit sjuk och inte kunde komma och prata om sin bok ”Mig äger ingen” som hon skulle gjort i eftermiddag. En vacker hälsning var det i alla fall!

Vackert var också såklart Lars Ohlys tacktal när han blev omvald till partiordförande, och han fortsatte sitt jobb med att försöka föra in vägval-vänster personerna under partiets tak på riktigt, genom att säga att ingen skugga skulle falla över Staffan Norberg som ställt upp som motkandidat till partiordförandeposten. ”Vi värnar den interndemokratiska rätten för alla medlemmar att ställa upp i val till alla poster”. Norberg fick 14 röster. Fyra var blanka.

Ida Gabrielsson, Ung vänsters ordförande höll också ett jättefint tal, där hon pratade om frihetskampen och hur vår roll måste vara att tala om friheten, eftersom vår avsaknad av frihet gör att vi glömmer att man kan vilja ha en annan värld. (Ja, jag är bitter för att Ung vänster fick hålla hälsningsanförande och inte vi. Inget är glömt, inget är förlåtet.)

En sak till var vacker, och det var när Kalle Larsson avtackade en av vänsterpartiets tuffaste feminister, Ulla Hoffmann.

Men debatterna då, undrar ni förväntansfullt. Såhär är det: jag är förvånad över hur bra debattklimat det är, trots att en del åsikter är galna, så blir folk inte provocerade. Folk fattar sig kort, inga gubbar som breder ut sig i talarstolen, det är substans och relevans i inläggen, och presidiet är lagom snälla.

Sex timmars-arbetsdag var ju en högoddsare inför kongressen, och resultatet blev en helt okej kompromiss. Programkommittén ville att sex timmars-dagen skulle vara bara ett långsiktigt mål och mindre viktigt än rätt till heltid och trygga anställningar, och det förslaget fick bara en handfull röster. Sex timmars-dagen är verkligen jätteviktig att prata om, om vi inte strävar efter den absolut nödvändiga arbetstidsförkortningen här och nu, så kommer ingen annan göra det.

Precis just nu blev resultatet klart från en jätteviktig debatt, nämligen den om valsamverkan. Flera motioner vill att vänsterpartiet ska forma en valplattform med sossarna och miljöpartiet innan valet, men de blev som väl var avslagna med en rejäl majoritet. Varför ska vi säga att vi inte behövs innan valet? På vilket sätt är det en bra strategi för att få fler röster och bedriva verkligt oppositionsarbete? Det är väl rätt självklart att folk fattar att om vi får tillräckligt många röster och får igenom tillräckligt mycket av våra krav i ett samarbete med sossarna och eventuellt småborgarna i miljöpartiet, ja då kommer vi samarbeta. Men att ge upp våra krav NU, för att ingen ska missförstå och kanske tro att vi ska samarbeta med kristdemokraterna, det känns som att ha både hängslen och livrem men ändå stå med rumpan bar, på nåt vis… Sen är det ju en annan fråga att jag personligen är högst tveksam till om vänsterpartiet verkligen kommer att kunna förändra verkligheten för människor i tillräckligt hög utsträckning för att vi inte ska förlora mer vänstermark än vinna på att sitta i ett regeringssamarbete.

Som sagt så är det förvånansvärt bra stämning, inga stora konflikter alls, inga skällsord. Aron Etzler skriver om detta också. Han skriver också om det självklara, att medierna inte förmår beskriva vad som finns framför näsan på dem: mer eller mindre radikala socialister och feminister som är ärligt förbannade på alla försämringar och som verkligen vill förändra både partiets arbete till att bli mer utomparlamentariskt och förändra samhället i solidarisk riktning. Istället handlar det om Kuba (ingen har sagt ett ord om Kuba från talarstolen…), Lars Ohlys olika personliga attribut (han ser nyklippt ut, om ni vill ha min åsikt) och ”grumlig demokratisyn”. Ett hett tips är att följa kongressen genom denna blogg istället för genom medierna… Jag blir trött av att tänka på att läsa deras lögner. Här och här kan man också läsa lite vettigheter, om man inte får nog av VSF-bloggen 🙂

Nu är kongressen alldeles strax färdig med beslutsfattandet om kongressuttalandet, där valsamverkan var det viktigaste. Sedan ska det diskuteras de så kallade allmänna motionerna, där man ska diskutera fildelningsfrågan, ett förslag på att återbetalningsreglerna för studiemedlen ska bli bättre (håll tummarna) och så det fruktansvärt pinsamma förslaget om att förbjuda omyndiga kvinnor att bära slöja. Det är rasistiskt och väldigt illa att ett sånt förslag läggs, och jag fasar för debatten (med inlägg av typen ”jag jobbar på socialtjänsten i Rinkeby och där är det så oerhört synd om alla tjejer med slöja”). Rapport kommer förstås.

På skvallerfronten är det lite glest tycker jag, fast jag försöker hålla öronen öppna och älskar skvaller. Men jag hoppas återkomma efter kongressfesten ikväll. På återseende!

Annonser

Entry filed under: Övrigt.

Vänsterpartiets kongress dag 1 Fildelning och Kuba – kongressen går vidare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Sidan har flyttat

Sidan har flyttat till en ny adress. Den här sidan ligger kvar endast i arkivsyfte och kommer inte att uppdateras. Peka om alla bokmärken och länkar till:

www.vansterstudenterna.se

- VSF 2010-01-13

Studentvänsterns tidning

Bli medlem – VSF nära dig

Vill du bli medlem eller veta mer? Klicka här!

VSF:s sommarkurs

Varje sommar anordnar VSF en kurs i samarbete med Kvarnby folkhögskola för sveriges unga vänster.
Vill du läsa kursen nästa år?
Läs mer här!

Radikala uppsatser

Vi publicerar radikala uppsatser på vår hemsida. Vill du läsa en uppsats eller publicera en som du skrivit? Klicka här!

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 3 andra följare


%d bloggare gillar detta: